De kwaliteit van de artiest.

Zorg dat je een realistisch beeld hebt van wat de band of artiest doet door eerst een optreden te bezoeken, of videomateriaal te bekijken. Als er YouTube filmpjes zijn, let er dan op dat dit echt live is. Als er bijvoorbeeld alleen foto’s over een audio-spoor gemonteerd zijn, kan het goed zijn dat de audio in een studio is opgenomen en opgepoetst en is het absoluut niet gegarandeerd dat de band live ook zo goed klinkt.

Het geluidsniveau van de artiest of band.

Bij een groot feest in een flinke zaal is het mooi als de band een fors volume produceert zodat iedereen lekker los kan gaan. Maar als de ruimte klein is, of je wil dat er op je feest vooral gebabbeld kan worden is het zaak dat de band ook zacht kan spelen. Dit wordt vaak bepaald door de aanwezigheid van een drummer en de professionaliteit van de band. Een professionele band past zijn volume aan de omstandigheden aan en professionele drummers kunnen ook zacht spelen. Als de muziek echt als achtergrond moet fungeren is een solist of duo vaak de beste keus. Soms heb je de luxe van meerdere ruimtes op je feestlocatie en kun je zowel een stevige band als een rustige ruimte hebben.

Het repertoire van de artiest.

Speelt de band muziek die jij en je gasten graag willen horen? De sfeer van een feest kan grotendeels bepaald worden door de soort muziek. Een tango-orkest of strijkkwartet is heel iets anders dan een rockband of een vertolker van het levenslied. Er zijn all-round orkesten die zeer veel stijlen beheersen maar die zullen over het algemeen niet zo uitgesproken zijn in één bepaalde stijl. Voorkom teleurstellingen door dit vooraf goed te bespreken.

Hoe veel ruimte heeft de band nodig?

Hoe groter de band, hoe meer ruimte hij in beslag neemt. Neemt de band veel apparatuur en licht mee, dan kost ook dit ruimte. Als je deze ruimte niet hebt, is het waarschijnlijk beter een andere of kleinere formatie te zoeken, of een band die minder of kleinere apparatuur gebruikt.

Wat kost een artiest en waar betaal je voor?

Artiesten kunnen in principe volledig zelf bepalen hoeveel ze vragen voor een optreden. Dit loopt da ook uiteen van de BN-ers die voor € 15.000,- wel een half uurtje met een band willen komen zingen tot beginnende amateurbands die een hele avond voor niets spelen en desnoods hun eigen drankjes nog betalen. Muzikanten die langer meedraaien zullen over het algemeen ontdekken wat een redelijke prijs is. Als ze daar te ver boven gaan zitten krijgen ze geen werk meer dus zullen ze vanzelf een stukje zakken.

Uiteraard is alle waar naar zijn geld. De goedkopere bands hebben vaak een beperkt repertoire, zijn minder flexibel of gewoon minder goed, maken zich minder druk over de presentatie en zijn niet in staat om zich aan een gelegenheid aan te passen. Bij de betere artiesten betaal je naast het daadwerkelijke optreden ook voor de ervaring, de studie en oefening die iemand achter de rug heeft, de professionaliteit, de naam die iemand al heeft opgebouwd en de apparatuur die men nodig heeft. Als een artiest lang aanwezig moet zijn of rond etenstijd kan het zijn dat er ook eten geregeld of betaald moet worden

Sommige bands nemen erg veel apparatuur mee, wat het uiterlijk van het optreden zeker ten goede kan komen maar vaak ook eisen meeneemt aan speciale stroomvoorziening en ruimte. Het kan dan ook zijn dat er een vrachtwagen nodig is om de spullen te vervoeren en mensen om het op te bouwen en te bedienen. Dit moet uiteraard ook betaald worden.

Tenslotte moet een artiest ook naar het optreden toe en hiervoor zal hij reiskosten maken. Naarmate er meer mensen en apparatuur meegaan lopen de reiskosten op.

Band of DJ?

Dit is een kwestie van smaak. Een goede live band kan een sfeer creëren die niet door een DJ te evenaren is. De band speelt in op de sfeer in de zaal, maakt contact met het publiek en er is een wisselwerking. Een DJ kan vaak makkelijker tussen verschillende muziekstijlen schakelen. De combinatie komt ook vaak voor; eerst een band en daarna een DJ of een DJ in de pauzes van de band. Als je hiervoor kiest is het verstandig om te zorgen dat band en DJ goed samenwerken. Als de band een bepaalde opbouw van de avond in gedachten heeft kan dit geruïneerd worden door een DJ die in de eerste pauze al loeiharde meebrullers de zaal in slingert. De bands van Ben’s Bookings kunnen zelf voor pauzemuziek zorgen of na afloop nog een tijdje als DJ fungeren.

Is er een noodplan?

Muzikanten zijn ook mensen en kunnen dus ziek worden, pech onderweg hebben of met onvoorziene omstandigheden te maken krijgen. Bij amateurbands kan de pech van één bandlid genoeg zijn om een optreden niet door te kunnen laten gaan. De bands van Ben’s Bookings hebben het netwerk, het vakmanschap en de expertise om onder de meest vreemde omstandigheden toch te zorgen dat er een band staat en de avond gered wordt, hoewel in de praktijk alles vrijwel altijd op rolletjes verloopt.

Kan ik een optie nemen?

Wanneer je een van onze bands denkt te willen boeken maar je weet het nog niet helemaal zeker, kun je een optie nemen. We vragen dan een telefoonnummer en zetten de optie in onze agenda, waar hij in principe blijft staan totdat je de knoop doorhakt of er een andere aanvraag voor deze datum komt. In het laatste geval nemen we telefonisch contact op en vragen je op korte termijn te bevestigen of te annuleren. Uiteraard is het voor ons sowieso prettig wanneer je zo snel mogelijk laat weten wat je gaat doen.